Termékeink

LIZIN C 580MG KAPSZULA 60X

lizin c.jpg
Cikkszám: CV8411
2 525 Ft
1 988 Ft + ÁFA
Egység: 60 dbBruttó egységár: 42 Ft / 1 db

Termékismertető / Betegtájékoztató

MI A LIZIN?

 
A lizin immunrendszer erősítő, vírusellenes hatású esszenciális aminosav.

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A fehérjék pedig az élő sejtek legfontosabb vegyületei. A DNS tartalmazza a kódot a több száz fehérje létrehozásához, amelyek aminosavak egyedi láncolatából a meghatározott sorrendben állnak össze. Az emberben található fehérjéket húsz aminosav építi fel.

 

 

width=243 

Fehérjealkotó aminosavak
glicin (GLY)
alanin (ALA)
valin (VAL)
leucin (LEU)
izoleucin (ILE)
metionin (MET)
fenilalanin (PHE)
triptofán (TRP)
prolin (PRO)
glutamin (GLN)
szerin (SZE)
treonin (THR)
cisztein (CYS)
aszparagin (ASN)
aszparaginsav (ASP)
glutaminsav (GLU)
tirozin (TYR)
lizin (LYS)
arginin (ARG)
hisztidin (HIS)


Az emberi szervezet a test számára szükséges aminosavak közül 11-et képes előállítani. A fennmaradó 9 aminosavat esszenciális aminosavaknak nevezzük, ezeket csak táplálékból tudjuk megszerezni.


Esszenciális aminosavak
a szervezetünk nem tudja őket szintetizálnitáplálékkal kell felvennünk őket


valin (VAL)
leucin (LEU)
izoleucin (ILE)
metionin (MET)
fenilalanin (PHE)
triptofán (TRP)
treonin (THR)
lizin (LYS)
hisztidin (HIS)


Ha egy esszenciális aminosavból hiány mutatkozik, ehhez igazodik az összes többi  aminosav beépülésének mértéke is.  Az az aminósav amelyből a legkevesebb áll a rendelkezésre, az határolja be az összes többi aminosav beépülésének mértékét. Az  aminosavak közül a lizin a legtöbb étrendben a limitáló aminosav. Az élelmiszerek hőkezelése során, a sütésnél a lizin az, amelyik leginkább átalakul. A kenyér héjának barna színét is ez a reakció okozza. Ha étrendünkben kevés a lizin, akkor a többi aminosav sem tud beépülni.A lizin gazdag forrásai a hüvelyesek és a halak. A gabona alapú étrenden élők / búza,rizs,kukorica/ lizinhiányosan étkeznek, mert ezekben kevés a lizin.

Az aminosavak tanulmányozása korszakalkotó jelentőségű a betegségek természetének kutatásában. Számos aminosav terápia járt sikerrel, többek között eredményeket értek el az öregedés késleltetése, a szívbetegségek megakadályozása, az emlékezet javítása, a depresszió és stressz leküzdése, az alvászavarok korrigálása, az ízületi gyulladások és herpesz gyógyítása, az alkoholizmus elleni harc, az allergia kezelése és a hajnövekedés serkentése terén.

Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas vegyész 1994-ben az egyik újságírónak ezt nyilatkozta: „Mostanra elértem azt a pontot, amikor csaknem teljes ellenőrzés alatt tarthatom, gyógyíthatom a szívinfarktust és a szívrohamokat. A C-vitamin és a lizin megfelelő alkalmazásával megelőzhetjük és gyógyíthatjuk a szívbetegségeket.”

Az utóbbi évek kutatásai kiderítették, hogy a herpesz, a csontritkulás, érelmeszesedés és a megfázások kezelésében is kiválóak a megfelelő mennyiségben alkalmazott lizin tartalmú szerek.

 

Lizin, a limitáló aminosav


A fehérjék az élőlényekben található óriásmolekulák, melyek az élő szervezetek vázát adják, és a szervezetben zajló folyamatok szabályozásában vesznek részt. A sejtekben található DNS kódolja, hogy a sejtben milyen fehérjék keletkezzenek. Ezek a fehérjék építik fel és működtetik a szervezetet, az élő rendszer a fehérjék nyelvét beszéli. Az emberi szervezet a fehérjéit 20 aminosavból rakja össze, s ezek kapcsolódási sorrendje, a molekula mérete és szerkezete teszi lehetővé, hogy az adott fehérje elláthassa feladatát. Amíg a növények képesek előállítani a számukra szükséges valamennyi aminosavat, addig az ember kilenc aminosav (valin, leucin, izoleucin, metionin, fenilalanin, triptofán, treonin, hisztidin és lizin) élőállítására nem képes, ezeket a táplálékból kell megszereznie. Ezt a kilenc aminosavat esszenciális aminosavaknak nevezzük. Amennyiben egy esszenciális aminosavból nem kapunk eleget, hiánybetegség alakul ki. A lizin (a,e-diamino-kapronsav) a 4-aminobutil oldallánca miatt a bázikus aminosavak közé sorolható hasonlóan az argininhoz és a hisztidinhez. A lizin előállítása fermentációs úton történik, az aminosavat baktériumokkal termeltetik. A lizint a baktériumokból kinyerik és tisztítják. Hidrokloridját hozzák forgalomba, amely fehér por, vízben jól oldódik, fanyar ízű, nem kellemetlen de jellegzetes illatú. A lizin L módosulata az, amelyiket az élő szervezet hasznosítani tud, a D forma, a molekula tükörképi párja (hasonlóan más, mint a bal és jobb kezünk) nem hasznosítható.

 


Mi az alkalmazásának története?


A lizin karrierje az étrendkiegészítők között akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy in-vitro (kémcsőben) és in-vivo (élőlényekben) is gátolja a herpes simplex virus szaporodását. A herpes simplex (HSV) vírus az idegrendszert szállja meg, és benne képes szaporodni is. Aki egyszer megkapta, az egész életében kénytelen együttélni vele, egyelőre nincs módszer a teljes elpusztítására. Hosszan rejtőzködik a szervezetben, láz, legyengült állapotok, stressz, napfény, menstruáció, ételek hatására, fogorvosi kezeléseknél történő higany terhelés, vagy vírusfertőzés hatására reaktiválódik. HSV-1 tipus előfordulási gyakorisága a társadalomban az életkorral nő, a 30-éves korosztályban az USA-ban a jómódúak között 50%, az alacsonyabb néposztályban 80%. Magyarországon a népesség 80%-a vírushordozó, becslések szerint 2.000.000 embernek vannak rendszeresen tünetei. A herpes simplex másik típusa a HSV-2 nemi úton terjed, a fertőzés valószínűsége a párkapcsolatok számának növekedésével nő.

A lizin „herpesz stop” hatásúnak bizonyult, azaz abban a fázisban állítja meg a herpes tüneteinek kifejlődését, amikor elkezdik a szedését. Az égető érzés megjelenésekor 1-2 grammot bevéve a kellemetlen tünetek 5-10 percen belül megszűnnek. Számos esetben a betegség kifejlődésének megakadályozásához elegendő 2 gramm egyszeri bevétele, máskor viszont érezthető az első adag kiürülése a szervezetből: a vírus újra támadt, újra jeletkezik a jellegzetes tünetegyüttes. Ekkor a második adagot bevéve a jól ismert kellemetlen érzés újra elmúlik, s a napi 3-4-szer 1-2 gramm bevételével folytatott 2-3 napos kúra után a tünetek nem tértek vissza, hólyagok nem alakultak ki.

A betegség későbbi szakaszában, a herpesz megjelenése után kezdve a kezelést a hólyagok nem sebesednek ki, és 2-4 nap alatt teljesen visszahúzódnak. A kúra annál hatásosabb, minél korábban sikerül elkezdeni. A kezeléshez 500 mg-os tablettából napi 3*3-4 javasolt.

A kisebb adagokban (napi 1-2*2 tabletta), hosszabb időn keresztül folytatott kezelés jelentősen csökkenti a herpes megjelenésének gyakoriságát (McCune 1984, Thein 1984, Griffith 1987).

A WHO a lizin napi szükségleteként 1973-ban 0,6-1,0 g-ban, az MIT (Massechusett Institute of Technology) kutatói 2-3 g-ban határozták meg. A lizin, a tabletta bevétele után tíz perccel már megjelenik a véráramban, 3-4 óra alatt csökken koncentrációja a kiindulási szintre. Jelenleg az USA-ban a vírushordozó megkérdezettek közel 50%-a lizint használ a herpes tüneteinek kezelésére.

Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas kémikus 1994-ben az egyik újságírónak ezt nyilatkozta: „Mostanra elértem azt a pontot, amikor C-vitamin és a lizin megfelelő alkalmazásával csaknem teljes ellenőrzés alatt tarthatom, gyógyíthatom a szívinfarktust és a szívrohamokat.” Megállapítását néhány esetre alapozta, amelyek közül az egyiket cikkben is közölt (Pauling 1991). Ebben elmeséli, hogy az akadémia egyik ülésén az egyik kitüntetett biokémikus tagja az akadémiának arról panaszkodott, hogy már a három szívműtétje után is olyan erős szívtájéki anginás fájdalmai vannak az örökölt szívbetegség következtében, hogy mozogni is alig tud, nitroglicerin tablettát kell bevennie a legrövidebb sétához is. Pauling azt javasolta neki, hogy szedjen napi 5 g lizint és 1 g C-vitamint. Egy hónap múlva a biokémikus tudós úgy nyilatkozott, hogy a lizin hatása csaknem maga a csoda. Újra tud járni, kivágott egy fát a kertjében lácfűrésszel, kifestette a házát és visszanyerte a mozgás szabadságát.

Pauling munkáját folytatva Angliaiban klinikai vizsgálatot végeztek 3-éven keresztül 200-nál több férfi beteggel. Megállapították, hogy a plagképződés az érfalakban a kontroll csoportban 8-15 szöröse volt a lizinnel és C-vitaminnal kezelt páciensek esetében.

A lizinről tudjuk, hogy a kalcium anyagcserében, a csontok kollagén szerkezetének kialakításában jelentős szerepet játszik. A csontritkulás lizinnel történő kezelésére és megelőzésének lehetőségére számos publikáció rámutatott már a nyolcvanas években (Civitelli, 1992). A kutatások ma is tovább folynak, a lizin csontszilárdságra gyakorolt jótékony hatása M. Fini (2003) szerint már igazolt. Naponta 1-2*2 tabletta lizin C-vitaminnal együtt fél éven keresztül fogyasztva már mérhető javulást eredményezett a csontszilárdságban.

A lizin általános immunerősítő hatását az is bizonyítja, hogy a megfázásos tünetek enyhíthetők, gyakran megszüntethetők lizin és C-vitamin együttes adagolásával.

Dr. Mathias Rath, Pauling tanítványa szabadalmat adott be 2002-ben a daganatok áttétképződésének megakadályozására és a daganatok kezelésére C-vitamin, lizin és prolin (aminosav) együttes alkalmazásával. Kórházak személyreszabott aminosavterápiát ajánlanak daganatos betegek kezelésére, mások az antioxidánsok szedését lizinnel javasolják kiegészíteni.



Milyen hatása van a lizinnek a szervezetünkre?

 

A lizin, mint esszenciális aminosav a tapasztalatok szerint általános és specifikus hatásokkal is rendelkezik. Az általános immunerősítés mellett vírusellenes és csonterősítő is. Az érrendszer karbantartásával, a plagképződés csökkentésével, a kollagénszintézisben, kalciumfelvételben játszott szerepe eredményeként jelentősen hozzájárul a szervezet megfelelő működésének fenntartásához. A lizinszint a szükségesnél nagyobb alkalmazott dózis esetén a vérben a 3-4 órán belül beáll a szükséges szintre.



Mit okozhat a lizin hiánya, s a lizin miben fordul elő?

A lizin hiánya csökkent fehérjeszintézist, csökkent növekedést, vírusfertőzésekre való fogékonyságot eredményez. Szélsőséges esetben a lizin hiánya a niacin (B3 vitamin) hiányához vezet, ami a pellagra nevű betegséget okozza.

A lizin nagyobb mennyiségben teljes értékű fehérjékben, tojásban, húsban, halban fordul elő. Ezen élelmiszerek fogyasztása viszont nincs hatással a herpes vírusra, mivel ezekben a lizin argininnel együtt fordul elő és az arginra szüksége van a herpes vírusnak a szaporodáshoz. Ugyanezért az argininben gazdag ételek, mint a mogyoró és más olajos magvak segítik a herpes vírus szaporodását.

 

Kinek van szüksége lizin étrendkiegészítők fogyasztására?

A vegetáriánus étrend tipikusan lizin hiányos. A lizinhiány csökkenti a mikroelemek felvehetőségét is. A vegetáriánus étrendnek is több fajtája van. Az ovo-lakto vegetáriánusok, akik tojást és tejtermékeket is fogyasztanak, azok kevésbé veszélyeztetettek. A növényi fehérjék viszont tipikusan lizinhiányosak.

Akinek gyakran vannak megfázásos, vírusos megbetegedései, gyakori herpes fertőzése, annak gondolnia kell arra, hogy célszerű lenne a lizinbevitelét növelni.

 

Mivel szokták együtt javasolni, hogyan hozzák forgalomba?
 

A lizint szinte kizárólag L-lizin-hidroklorid formájában használják. Ez a vegyület vízben jól oldódó szilárd anyag. Étrendkiegészítőkben önmagában, vagy vitaminokkal (C vagy D vitaminnal), kalciummal, más aminosavakkal, prolinnal, argininnal kombinálva tablettában, kapszulába töltve kínálják. A lizin, mint a bőralkotó kollagén minőségét alapvetően meghatározó anyag kiváló alapanyaga kozmetikumoknak, krémeknek. A bőr regenerálásában, megnyugtatásában, csípések, sérülések,pattanások kezelésében látványos eredmények érhetők el. A krém forma a tablettás kezeléssel együtt az egyik leghatékonyabb kezelés a herpesz fertőzés tüneti kezelésére jelenleg.

 

 

Milyen kockázata van a túlzott fogyasztásának?
 

A lizin, mint fehérjealkotó aminosav természetes anyag a szervezet számára. Valamennyi élőlény használja, s felépíti, vagy más élőlényekből szerzi meg. Minden szervezet rendelkezik azokkal az alapvető mechanizmusokkal, amely révén a lizin beépül a fehérjékbe, amelyekkel a felesleg lebomlik, kiürül a szervezetből. Minden anyag túladagolása persze veszélyes lehet. Akut vagy krónikus mérgezést még nem írtak le. A lizin feleslege a vesén keresztül ürül ki, ezért a vesét terheli meg a nagy dózisú, napi 20 g-nál több lizin rendszeres, hosszú távon történő bevitele. Terhes anyák számára jelenleg nem javasolják a lizin fogyasztását, mivel hiányzik az elegendő tudományos adat a veszélytelenségének megítélésére. Mivel a csontképződésben jelentős szerepe van a lizinnek ezért szükséges a magzatra kifejtett hatás részletes és alapos megismerése.

 

Milyen az anyag aktuális megítélése, mik a tudományos vizsgálatok és bizonyítékok?
 

A lizinnel kapcsolatos tudományos vizsgálatok több mint 50 éves múltra tekintenek vissza. A takarmányozástani vizsgálatok eredményeként a lizint, mint takarmányadalékot világszerte nagy mennyiségben használják. Az állatgyógyászat a házikedvencek vírusos betegségeinek kezelésére alkalmazza.

A humán vonatkozású vizsgálatok herpes simplex kezelésére és annak klinikai vizsgálatára koncentráltak az 1980-as években. Mára már elfogadott a lizin vírusellenes hatása. Nagy létszámú résztvevővel elvégzett dupla vak kísérleteket állítottak be. Ezekben a kísérletekben a páciensek, és a kezelést végző orvosok nem tudták, hogy ki kap hatástalan (placebo) és ki lizin kezelést, azt csak a kísérlet vezetői ismerték. A lizin herpeszellenes hatása ilyen módon egyértelmű bizonyítást nyert.

Az 1990-es évek-től kezdődtek a lizin érrendszerre, a plagképződés csökkentésére gyakorolt és a csontritkulás megelőzésére kifejtett hatásának vizsgálatai. Ezek a vizsgálatok ma is folynak, egyre több pozitív kísérletről kapunk hírt. Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a lizin hatásainak egy részére már fény derült, de vizsgálata még számos meglepetést tartogat. Az időskori megbetegedések küzül többnél számoltak be hihetetlen gyógyulásokról, a daganatos megbetegedések terápiájában történő felhasználása is izgalmas, ígéretes kutatási terület.

A megfázás megelőzése és kezelése

 
Az L-lizin esszenciális aminosav és a C-vitamin általános immunrendszer erősítő hatására a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling hívta fel a világ figyelmét. A rendszeres C-vitamin és lizin fogyasztás hasznosságát könyvei és cikkei mellett állandó aktivitása és egészségi állapota is bizonyította. 93 éves korában bekövetkezett halála után az általa alapított intézetben folytak tovább a kutatások az L-lizin és a C-vitamin vírusellenes és immunrendszert erősítő hatásának vizsgálatában. A legtöbb közlemény a herpesz vírus által okozott tünetek kezelésével, a csontritkulás megelőzésével és az érszűkületek kezelésében elért eredményekkel foglalkozik. Az újonnan felbukkanó vírusos megbetegedések kezelésénél is az első sikereket a lizinnel történő kezelésekkel érték el, például az A-típusos tüdőgyulladás (SARS) kezelésének Dr. Matthias Rath szerint ma is ez a leginkább hatásos módja.

A torokfájással kezdődő megfázásos tünetek kezelésére az L-lizin kiválóan alkalmas. A fájdalom első tüneteit megérezve 3-4 tabletta 10-15 percen belül általában megszünteti a fájdalmat. Ilyenkor célszerű 1-2 napos lizin kúrát tartani.

Az 500 mg-os tablettából felnőtteknek, napi 3-4*3, gyerekeknek 3*2 tabletta javasolt.

A kúrával megakadályozzuk az orrfolyást és a torok fájdalma is teljesen elmúlik.

L-lizin és a daganatos megbetegedések

 
 Dr. Mathias Rath kutatási eredménye szerint a rákos sejtek olyan enzimet választanak ki, amelyek a kollagént, a szöveteket összetartó fehérjét lebonyolítják és csak ezáltal képesek szétterjedni és áttétet képezni. 1992-ben Dr. Rath plubikálta, hogy a lizin képes gátolni a kollagént lebontó enzimek működését és ezáltal képes akadályozni a rákos sejtek szaporodását. Dán kutatók 2004-ben megerősítették Dr. Rath eredményeit .  Dr. Rath szerint a lizin, C-vitamin, prolin és a zöld tea extrakt együttesen egymás hatását erősítve hatékonyan gátolják a rákos sejtek szaporodását és a rákos sejteket „öngyilkossá” teszik.

Az 500 mg-os tablettákból zöld tea kivonattal együtt napi 3-4*3 lizin és C-vitamin tartalmú tabletta javasolt.

Az érfalak karbantartása és a szívbetegségek kockázatának csökkentése

Linus Pauling, az egyetlen ember, aki kétszer kapott mással nem megosztott Nobel-díjat. 1994-ben, 93-éves korában az egyik újságírónak ezt nyilatkozta: „Mostanra elértem azt a pontot, amikor csaknem teljes ellenõrzés alatt tarthatom, gyógyíthatom a szívinfarktust és a szívrohamokat. A C-vitamin és a lizin megfelelõ alkalmazásával megelõzhetjük és gyógyíthatjuk a szívbetegségeket.”

Ezt az állítását részletesen alátámasztja és magyarázza az Esetjelentés: angina pectoris gyógyítása lizin és C-vitamin kezeléssel - Case report: Lysine/ascorbate-related amelioration of angina pectoris. J Orthomol Med 1991;6:144–46. – címû cikkében. A betegek gyógyulásához és az egészségesek egészségének megõrzéséhez az Egyesült Államokban megjelent, "Hogyan éljünk tovább, és érezzük jobban magunkat?" (How to live longer and feel better (1986) címû sikerkönyvében mindenkinek ajánlja a C-vitamin és a lizin étrendkiegészítõ készítményeket.

Dr. Matthias Rath orvos professzor, Pauling tanítványa, A Linus Pauling intézet (Linus Pauling Institute of Science and Medicine, 440 Page Mill Road, Palo Alto, CA 94063. USA) munkatársa, a Szív címû interneten is olvasható könyvében  az L-lizinrõl azt írja, hogy az stabilizálja az artériák falát, megszünteti a lerakódásokat az erekben.

A rendszeresen, naponta 1x2 darab 500 mg-os L-lizint és C-vitamint tartalmazó készítmények fogyasztásával elkerülhetõ az érfalakban a lerakódások kialakulása, az erek rugalmasságát rontó kalcium az érfalakból a csontokba vándorol. Jelentõsen csökken a szív koszorúér betegségek kialakulásának kockázata. 

A csontritkulás megelőzése és kezelése
L-lizin esszenciális aminosav és C-vitamin tartalmú étrendkiegészítő készítményekkel.

 A csontanyagcserével és az oszteoporózis megelőzésével kapcsolatban a szakirodalomban hosszú időn keresztül a táplálkozási tényezők közül a kalcium, a foszfor és a D-vitamin kapta a legnagyobb figyelmet. A legújabb kutatási eredmények azonban alátámasztják, hogy a C-vitamin és az L-lizin fontos, meghatározó szerepet játszik az egészséges csontozat és az egészséges fogak kialakulásában. Hiányukban a táplálékkal bevitt kalcium sem tud beépülni a csontokba.

A C-vitaminnak és a lizinnek alapvető szerepe van a csontok és a bőr szerves állományát alkotó egyik legfontosabb anyag, a kollagén képzésében. A csontállomány legnagyobb részét a kollagén szerkezet alkotja. A C-vitamin egyrészt a D-vitamin aktiválásában vesz részt, másrészt a csont kollagén állományának felépítésében résztvevő lizint alakítja át a prokollagén létrehozására alkalmas formává.

A lizin a szervezet fehérjéit felépítő aminosavak egyike, a nagy fehérjetartalmú húsok és a szója jelentik a legjelentősebb forrását a táplálkozásunkban. Az élelmiszerek feldolgozása során, különösen a magasabb hőmérsékletű kezelésekkel csökken a lizin felvehetősége.

A rendszeresen, naponta 2*2 darab 500 mg-os L-lizint és C-vitamint tartalmazó készítmények fogyasztásával 1-2 hónapon belül mérhető és érezhető javulás következik be a csontok szilárdságában.

 

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 20 000 Ft összegért!